Imaginea lui Mugur Isărescu, folosită într-un nou deepfake devenit viral pe Facebook. ”Sfaturile de investiții” te lasă fără bani în cont

de: Alexandru Puiu
05 02. 2024

Într-o epocă digitală în care realitatea și ficțiunea se împletesc tot mai des în moduri neașteptate, o nouă serie de videoclipuri deepfake a devenit virală pe Facebook, folosind imaginea lui Mugur Isărescu, guvernatorul Băncii Naționale a României (BNR), pentru a promova platforme de investiții frauduloase.

Aceste videoclipuri, caracterizate de o calitate îndoielnică și de o sincronizare precară între imagine și sunet, îl arată pe Isărescu recomandând investiții în scheme financiare neacreditate, lăsând impresia unei aprobări oficiale din partea BNR.

Citește și: Vocea președintelui Joe Biden, replicată de inteligența artificială. Cât de periculos este, de fapt, acest lucru

Mugur Isărescu de la BNR, subiectul unui nou deepfake

Clipurile trucate prezintă o voce clonată a guvernatorului, care devine din ce în ce mai incoerentă spre finalul clipului, amintind de greșelile de pronunție ale unui sportiv revenit în țară după o perioadă petrecută în străinătate. Această tentativă de înșelăciune a fost rapid identificată de unii utilizatori ca fiind o fraudă, în timp ce alții au profitat de ocazie pentru a-și exprima nemulțumirile față de Isărescu, aducând în discuție acuzații nefondate și vechi frustrări.

În ciuda raportărilor efectuate de oficialii BNR, răspunsul platformei Facebook a fost că videoclipurile respectă standardele rețelei, ceea ce ridică semne de întrebare legate de eficacitatea mecanismelor de control și de protecție a consumatorilor în fața conținutului falsificat.

Citește și: Profeția Papei Francis despre inteligență artificială. Care este ”problema de lungă durată”

Fenomenul deepfake, din ce în ce mai popular

Fenomenul deepfake nu este nou pe scena digitală, însă utilizarea sa în scopuri frauduloase a atras atenția autorităților și a pus în mișcare inițiative legislative menite să combată această practică. Un proiect de lege care ar obliga marcarea explicită a materialelor create cu ajutorul inteligenței artificiale este în curs de aprobare în Parlamentul României.

De asemenea, cazuri similare de înșelăciune prin tehnologia deepfake au fost raportate de personalități publice și de autorități de reglementare, subliniind riscurile pe care această tehnologie le prezintă pentru securitatea financiară și pentru încrederea publicului în instituțiile statului.

Utilizarea tot mai largă a tehnologiilor de inteligență artificială pentru a genera deepfake-uri ridică preocupări serioase în ceea ce privește securitatea biometrică și autentificarea identității, provocând profesioniștii din domeniul securității și pe cei din sectorul financiar să caute soluții pentru a contracara aceste amenințări emergente.

Raportul „The State of Deepfakes” arată o creștere alarmantă a numărului de videoclipuri deepfake disponibile online, evidențiind nevoia urgentă de a dezvolta strategii eficiente pentru a proteja publicul și pentru a asigura integritatea informațiilor în mediul digital.

Pe măsură ce tehnologia deepfake devine mai accesibilă și mai sofisticată, este esențial ca legislația și măsurile de securitate să se adapteze rapid pentru a proteja cetățenii și pentru a menține un nivel înalt de încredere în instituțiile publice și în sistemul financiar.